In een ander artikeltje heb ik beschreven hoe je Profi-rijdraden kunt maken. Ik heb daarvoor gebruik gemaakt van een bestaande soldeermal. Te grof maar het werkte.

Vanavond aan de slag geweest met een triplex-plankje. Daarop een rijdraad van Sommerfeldt gelegd (#183) en de maten overgenomen op het plankje.

Vervolgens met een textielradeermesje en later pizzawieltje voorzichtig de groeven langs een metalen rei getrokken totdat voldoende diepte is verkregen om de boven-, hang- en rijdraden in de groeven te kunnen leggen.

Voor het op zijn plek houden van de draden tijdens solderen heb ik simpelweg de koffieroerhoutjes genomen en in vieren verdeeld. Vervolgens posities bepaalt waar ze moeten komen en met korte schroefjes vastgezet zodat de boven- en rijdraad geklemd op hun plek blijven liggen. Als de boven- en rijdraden voldoende in de groeven liggen kun je het ‘roerhoutje’ een kwartslag draaien om de complete rijdraad na het solderen te lossen. Positie is dusdanig dat het houtje altijd tussen de boven- en rijdraad ligt na het een kwartslag te hebben gedraaid.

Op onderstaande foto zie je de gereedschappen en de bedoeling van de mal. Straks eens gaan uitproberen 😉

IMG_20170118_200246.jpg

 

 

 

4 gedachten over “Profi-rijdraad: de soldeermal maken

  1. Deze mal is mooier en beter als de mal van de Zeeuwse treinenclub, dit is voor een ieder toch makkelijk na te maken. Moet toch geen probleem zijn dacht ik.
    Weer goed werk voor de bovenleiding geleverd, bedankt voor het delen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s