In 2014 heb ik de RIVAROSSI Re 4/4 BLS nr 163  “GRENCHEN” aangeschaft. In dit artikel leg ik jullie uit hoe in deze lok de ESU Loksound-decoder wordt ingebouwd.

Standaard is deze loc uitgerust met een 21 MTC ESU LoPi 3.0 decoder. De loc is zodanig ingericht dat er plaats is voor een speaker en dus te voorzien is van sound. De keuze valt op een zelf te programmeren ESU Loksounddecoder V4.0 cat.nr 54499. Voor deze lok is bij ESU een sound-download beschikbaar onder nr. 55447. Via een contact in Zwitserland heb ik een uitgebreider soundpalet laten samenstellen.

De lokopbouw is zeer compact en zal niet meteen een ieder 1-2-3 lokken tot inbouw van een sounddecoder. Er moet namelijk nogal het een en ander worden gedaan: de loc moet  volledig uit elkaar worden gehaald!  Na alle moed te hebben verzameld (en eerder opgedane ervaringen met gelijksoortige locs van LIMA waar helaas geen plaats is voor sound), de loc uit elkaar gehaald en de boel eens bekeken.

Wat heb je aan gereedschappen en nodig??

  • Kruiskopschroevendraaiertje;
  • Pincet;
  • Soldeerbout met punt;
  • Elektronica soldeerdraad (Sn60/Pb40) ;
  • ESU sounddecoder 54499;
  • ESU 55447 sound voor BLS Re 4/4 (download);
  • ESU testbankje
  • ESU Lokprogrammer (als je zelf decoder wilt laden).

De fotoserie laat je helder zien hoe je de lok uit elkaar haalt en de decoder inbouwt. 100_1629-1.jpg

100_1630-1.jpg

Nadat de lipjes zijn teruggeduwd laten de tandwielblokken zich makkelijk door het frame duwen en ligt de lok compleet gedemonteerd voor je:

100_1632-1.jpg

Nu volgt de speaker en decoder inbouw. De onderstaande foto’s tonen je de te volgen stappen:

100_1634-1.jpg

100_1633-1.jpg

100_1635-1.jpg

De motorsteun wordt ook weer op zijn plaats bevestigd. Let er op dat de speakerdraden niet geklemd zitten!

100_1637-1.jpg

Nu is het zaak alle gedemonteerde onderdelen weer terugplaatsen op hun plek en zonodig te solderen. Rest nu nog de decoder in te steken en de locomotiefkap terug te plaatsen.

Maar let op: de sounddecoder is wat langer van formaat dan de oorspronkelijke decoder. Het verschil wordt op onderstaande foto getoond. De locomotiefkap moet daarom behoedzaam teruggeplaatst worden zoals op onderstaande foto’s wordt getoond:

100_1638-1.jpg

100_1639-1.jpg

Na een klein dagje puzzelen, heen en weer mailen met Zwitserland, keer op keer uitproberen is het sound-palet naar wens en compleet. Ik had nog iets bij gewild maar de decoder is nu vol.

Met zeer veel hulp, geduld en niet te vergeten de uitmuntende service van Dhr. Pascal Pfeffer van Starrail.ch is de decoder ingeregeld, waarvoor ik zeer veel dank ben verschuldigd! En echt: als alle geluid uitstaat: de lok rijdt zeer stil, ondanks een ‘gewone’ sleper. De sounds zijn er niet minder om ….

De GRENCHEN is geleverd als enkele tractie lok door RIVAROSSI. Lichtwisseling 3/1 wisselend met de rijrichting en is door STARRAIL gedimd.

Voor wie interesse heeft om de solo lok uit te rusten met SOUND: er is een basisversie beschikbaar van sound 55447 (download bij ESU). De tweede versie is FULL-sound zoals op YOUTUBE is te horen, met gedimde lichten en schakelbare cabineverlichting:

Zoals beloofd hierbij het overzicht van de geladen functies en sounds:

Decoder functietoewijzing GRENCHEN.jpg

7 gedachten over “Ombouw RIVAROSSI HR2059 BLS Re 4/4 naar sound

  1. Duidelijk uitgelegd en geillustreerd, ik heb hem in het echt bij jou mogen beluisteren, echt geweldig.
    Dit moet bij mij ook nog eens gebeuren, maar dat hebben we al geregeld.
    Groet Herman

    Like

  2. Mooie en duidelijke handleiding.Ik heb tot nu toe enkel Märklin ombouw gedaan en geholpen bij een Bemo.
    Hiermee durf ik mij ook te wagen aan Rivarossi. Hopelijk komen hier nog andere merken aan bod.

    Like

Plaats een reactie