Hieronder het verslag met foto’s.

Ik heb de langste rail van Marklin genomen de 24236, deze heb ik in een aantal vakken verdeeld om de bedding in te zagen, het is de bedoeling om ook de midden rail door te zagen, maar de bedding niet en ook de railstaven niet.

Hier de 1e verdeling, dit bleek te weinig te zijn om de rail goed te kunnen buigen, tenslotte moet de rail mooi rond worden voor zover dat mogelijk is.

Dit is de 2e verdeling, je ziet dat dit er veel meer zijn.

De bedding is hier voor 75% door gezaagd incl. de midden rail, op deze kleine stukjes bedding zal de rails worden gebogen, maar eerst moet de binnenste railstaaf van de bedding worden losgemaakt, want als we gaan buigen zal deze railstaaf moeten schuiven over de bedding, tenslotte is de binnenbocht kleiner als de buitenbocht.

7.

Linksonder in de bedding heb ik de blokkade voor her verschuiven van de railstaaf weggeslepen, nu kan de railstaaf aan een zijde verschuiven wat voldoende is. Nu doe ik  de bedding lijmen met “Loctite superglue 3”  op de doorgeslepen stukken en vastgezet in een mal.

2.

De ingelijmde rail wordt hier nu in vastgezet, na een nachtje is de lijm goed droog en kan de rail er uit worden gehaald. Zie onder.

13.

Hier heb is de rail gebogen, maar de rail is te kort voor een parralel boog dus moet er een 2e rail worden gebogen. De lengte heb ik bepaald aan de hand van onderstaande tekening.

1.

 

11.

Ook wordt aan de onderzijde de middenrail weer aan elkaar gesoldeerd

IMG_20181003_174708

Zoals je ziet doe ik ook de bedding aan de onderzijde dichtlijmen, ik gebruik hier de goedkoopste lijm van de Action voor. Deze loopt lekker door in de naden, als je later de rail omdraait zijn de naden redelijk dicht gevloeid. Dat je er wat van ziet vind ik niet erg want de gehele bedding wordt later toch geballast. De rail is nu zover klaar en ziet er uit zoals op onderstaande foto’s.

13.14.

De rail ziet er goed uit en hij lijkt op en echt parralelspoor, op de onderstaande foto,s zie je dat ze goed passen op de langere afstand.

15.

Hier in de grote boog.

16.

Hier als langere parralelspoor, ik ben hier tevreden mee.

Groet Herman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Parralelboog voor *M 24912

  1. Mooi werk Herman. Als je niet kant en klaar kunt kopen wat je nodig hebt, maak je het gewoon zelf. Dat spreekt me wel aan.
    Het resultaat ziet er prima uit. Wanneer het van ballast is voorzien, zie je niets meer van de zaagsneden. Goed bedacht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s