Al bijna een jaar zocht ik (Arnold) al een manier om een asfaltweg te maken, en tevens “op zijn Zwitsers” ook voetpaden, perrons en andere vlakken die in ons voorbeeld-land zo vaak gemaakt worden uit dit zwarte goedje. Er was echter niets wat mij kon overtuigen wat door de gekende merken aangeboden wordt. En dan is er nog de omslachtige manier van werken om een matig resultaat te bereiken…
Op een dag liep ik samen met mijn vriendin door de behangafdeling en viel mij plots iets op een donkergrijs staaltje van een behangpapier. Ik nam er enkele mee, en begon wat te testen en te proberen, met erg positief gevolg. Intussen is de dienstweg van Goppenstein op die manier gemaakt, en worden nu testen gemaakt voor de hoofdweg. Hier een beschrijving van hoe ik te werk ga…

Eigenlijk is de basis te eenvoudig voor woorden, namelijk behangpapier van het merk Marburg. “Vlies-Maltapete” met als bestelnr. 54168.  Het is courant te verkrijgen via hun webwinkel en in de meeste Doe-Het-Zelf winkels.

asfaltA1

Het is een soort papier dat bedoeld is om ergens aan de muur te hangen (logisch), en kinderen er op te laten tekenen, schilderen, enz. , zonder dat je hele huis verandert in een kinderkunstwerk. Dus sterk, afwasbaar en zelfs wat flexibel. Dat alles heeft natuurlijk een erg groot voordeel bij het “vervuilen” van het asfalt. De prijs voor een rol bedraagt rond de 25EUR. Behoorlijk prijzig voor een rol behangpapier, maar met een rol kan je al een grote baan asfalteren.

Eigenlijk hoef je alleen maar je weg uit te snijden, en deze op de ondergrond te kleven met een lijm die niet te snel droogt, zoals houtlijm of behanglijm. De ondergrond bestaat uit gewone triplex, of als je “echt” wil werken een stevig karton die in het midden ietsje hoger ligt, dan krijg je een aan de zijkanten aflopende weg zoals het voorbeeld. Voordeel van de kartonlaag is dat je je behangpapier kunt aanpassen aan het karton voor je het kleeft.

asfaltA2

Kruispunten kan je gewoon mee uitsnijden, of door het licht flexibele karakter van het papier mooi tegen het andere stuk duwen, zodat praktisch geen naad te zien is. Bij een modulebaan kan je gewoon alles in één stuk snijden, als je dat wil, wat planning vooraf is aan te raden (zoals altijd in onze hobby).

asfaltA3

Nog iets wat erg fijn is als je op deze werkt, zijn putdeksels, rioolputjes en andere deksels inbouwen. Ikzelf gebruik deze van Albulamodell, zijn erg mooi, in metaal en redelijk van prijs. Voor de alomtegenwoordige controleputten gebruik ik ruitenplaat van Weinert. Om deze mooi effen te krijgen met het oppervlak hoef je enkel met een scherp mesje rond het dekseltje te gaan. Eventueel kan je met een fijn schroevendraaiertje dat dekseltje op zijn plaats houden. Door de rubberachtige bovenzijde van het papier verschuift dit niet, en het is veiliger voor je vingers. Daarna kan je het bovenste laagje met je mesje verwijderen op die plaats, en het dekseltje met wat secondenlijm in lijmen. Eenvoudiger kan niet, denk ik.

asfaltA4

asfaltA5

Het asfalt is wel erg “nieuw” op deze manier, en kan op verschillende manieren vervuilt worden. Het meest realistische resultaat heb ik gekregen met een fijn laagje Vallejo  grijze “Surface primer nr70.615” (bestaat ook in grote flacons) te spuiten. Let er op dat je de plaats waar de banden komen donkerder blijven.

asfaltA6

De putdeksel verf je met een roestbruine kleur. Als Finishing touch kan je met de vervuilpoeders van Noch accenten liggen in het asfalt, let echter wel op dat deze erg krachtig zijn en je heel gauw te harde nuances gaat krijgen. Daarom heb ik grijze, bruine en zwarte pigmenten van Vallejo gebruikt, die veel minder krachtig zijn, maar een egaler resultaat geven. De twee mengelen kan ook.

Tot slot overspuit ik alles met een matte vernis van Vallejo, om de kleuren te beschermen, tenslotte zijn het poeders, en kunnen af gaan op den duur.

asfaltA7

asfaltA8

Ik hoop dat ik hier enkele mensen mee kan helpen in het maken van een moeilijk te verwezenlijken materie. Het is niet perfect, eigenlijk zou de structuur perfect zijn voor schaal 0, maar het is niet duur, en het uitzicht kan zich zeer zeker meten met alle zalfjes en potjes allerhande van de modelbouwmarkt. Bovendien is de investering van +-25EUR voor een middelgrote baan erg goedkoop in vergelijking met deze…

 

Arnold Van Waes

7 gedachten over “Asfalt op een andere manier…

  1. Dat is een hele mooie tip en zeer duidelijk omschreven. Lost gelijk een van mijn zoektochten op hoe de baan aan te leggen naar de “Autoverlad”. Op welke manier breng je de wermarkering erop aan ?
    ( Sjablonen heb ik wel liggen )

    Like

    1. Ikzelf heb mijn belijning gemaakt met behulp van plakband. Als je gewone neemt raakt het papier (door de bovenzijde die plastic-achtig is) niet beschadigt. Maar ik denk dat een sjabloon minstens even goed zal gaan. Helaas heb ik die niet, maar lijkt me een goeie reden om deze aan te schaffen…

      Like

  2. Hoi Arnold,

    Zeer duidelijk en fraai; de foto’s spreken voor zich. Zie al wel dat ik nog aardig moet oefenen met de poeders om er een natuurlijk uitziend geheel van de maken maar het mooie is dat je de stofzuiger en overheen kan halen als het niet zint.
    Is het een idee om zelf inspectiedeksels te fabriceren van de verpakkingsrestanten van een doos A4-papier? Daar zit zo’n harde plastic band omheen met een ruit-motief. Op kantoor wordt dit altijd weggegooid bij het afval.

    Met vriendelijke groet,
    Erik

    Like

  3. Weer een leuk scenery idee aan de hand gedaan Arnold. Leuk en erg duidelijk uitgelegd. En dat asfalt mag misschien wat grof ogen: in de praktijk zien we dat ook bij met name de toepassing van ZOAB (zeer open asfalt beton).

    Like

  4. Goed gevonden Mattias! Het is een pracht oplossing voor de traditionele methoden. Zelf heb ik nog de Heki wegenverf asfalt liggen en ben benieuwd nara dat resultaat. Maar voor het aanbrengen van putjes en oneffenheden in je wegdek is dit wel een heel verleidelijke oplossing.
    Eens kijken bij de bouwmarkten hier in NL 😄

    hartelijke groet
    Harry

    Like

    1. Ik heb het hier in Gent nog niet gevonden helaas. ( Toch niet in den Brico )
      Iemand die anders 1/2 rol of kwart rol of X aantal meters ( zal wel een standaard 9 mtr per rol zijn waarschijnlijk ) wil doorverkopen / gezamelijk aankopen ?. Zelf heb ik maar een meter of 3 nodig .

      Groetjes
      Peter

      Like

Plaats een reactie