Hallo allemaal,

Allereerst hartelijk dank voor jullie leuke reacties!

Het is alweer ruim een maand geleden, 14 september om precies te zijn.

In de vorige rubriek heb ik de bouw en inrichting van mijn zolder beschreven en
wil nu verder ingaan met de bouw van mijn baan en dat wat er nog allemaal meer nodig is aan techniek enz.

Voor het besturen van mijn baan had ik een oude bedienings-lessenaar ter beschikking die ik ooit had gekregen in mijn jaren dat ik nog in de beveiligings techniek werkzaam was geweest en afkomstig was van het drinkwater pompstation van de meldkamer van de Gemeente Heerlen.
Ik heb dat in de jaren 90 zelf gedemonteerd en na meer dan 10 jaar op zolder te hebben gestaan heb ik dit met enig knutselwerk omgebouwd tot een waardige bedientafel.
Het paneel is samengesteld d.m.v nylon blokjes van Siemens en zijn 2×2 cm groot,die via een ingenieus systeem aan elkaar gekoppeld kunnen worden,  eenmaal aan elkaar gekoppeld zijn ze nog maar moeizaam los te koppelen, hoe daar ga ik jullie niet mee lastig vallen zeker is wel dat ze een heel sterk geheel vormen en je in deze blokjes diverse componenten, schak, leds, meters enz in kunt verwerken, gelijk als een echt tableau dat we allemaal kennen uit de seinhuizen bij de DB, OBB, SBB, enz.

IMG_0218

NX Tableau in aanbouw 

Daar ik zowel met analoog als digitaal wilde gaan rijden moesten er ook in deze bedientafel alle faciliteiten aanwezig zijn om dit te kunnen realiseren.

Diverse voedingen voor het besturen van micro relais, seinen, regeltrafo voor de analoge loks, digitale besturing voor de digitale loks, diverse wisselspanningen,
enz enz, heb ik dan ook ingebouwd en hebben allemaal voldoende vermogen
om voorlopig vooruit te kunnen.

Voor de techneuten onder ons  voeding  van 12V =  20Amp, 5 V= 20 Amp, stuurspanning, regelbare gelijkspanning voor het dimmen van led verlichting van de gebouwen.
Div, wisselspanningen van 6, 8, 10, 12, 14, 16,18.20, 22 en 24 Volt~ deze spanningen kan ik ook nog indien gewenst naar een regeltrafo sturen zodat ik al deze spanningen regelbaar ter beschikking heb.
dan twee Märklin trafo’s voor de voeding van het analoog en digitaal bedrijf, zware uitvoering.

Alle spanningen zijn via Banaanstekkerbussen op het paneel uitgevoerd voor het aansluiten van een rollenbank zodat ik mijn spoor 1 en HO locs kan testen.

IMG_0229

NX Tableau met regeltrafo en schakelaars voor de voedingen.

IMG_0230

 NX Tableau met div. meters

IMG_0225

Onderzijde van de tafel voor de invoer van kabels en het plaatsen van railklemmen en trafo’s.

Tussen de bedientafel en de modelbaan liggen 8 st, 3/4″ PVC buizen voor de kabels die de modelbaan moeten voorzien van spanning voor het besturen van seinen, wissels, verlichting, draaischijf, enz, dit omdat ik geen voorstander ben van kabels en draden over de vloer. Alles is dus volledig weggewerkt.

Alle kabels van het paneel naar de baan worden op railklemmen van Phoenix afgewerkt en zijn dmv stekkers aangesloten, demontage en verplaatsen altijd mogelijk.
Railklemmen en aders worden allemaal genummerd en verwerkt in een Excel bestand, zodat ik achteraf altijd kan nagaan wat en waar welke kabel, cq draad voor dient, draden worden via de weerstand kleurencode aangesloten.

IMG_0226

 Diverse voedingen in de bedientafel met div stuurstroomrelais 

In de bedientafel worden alle draden in bedradings kokers gelegd en dmv AMP stekkers op de railklemmen aangesloten, voedingsdraden en stuurstroom draden zijn hoofdzakelijk uitgevoerd in 1,5 en 2,5 mm2 van de tafel naar de baan zijn alle voeding en stuurstroom draden 1,5 mm2 en worden op en rond de baan verdeeld via koperen strips met aansluitingen van M3 voor de verdeling van de massa, railvoeding enz. Van de koper strips naar de railmassa, railsecties , Led verlichting enz gebruik ik 1mm2 dit om zoveel mogelijk spanningsverlies in de draden te voorkomen.

Hopelijk hebben jullie een redelijke goede indruk gekregen met bovenstaand verhaal en foto’s van de bouw van mijn NX tableau.

In mijn volgende schrijven zal ik het bouwen van mijn baan gaan beschrijven.

Gruetzi der Seppel us der schwizz.

6 gedachten over “De bouw van mijn Modelbaan, Station Göschenen

  1. Geweldig mooi NX Tableau Sef, ik heb hem in het echt bij jou gezien en ben daardoor geinspireerd om ook iets dergelijks te maken voor mijn nieuwe baan. En technisch ziet het er zeer verzorgd uit, mooi werk man.

    Like

  2. Als altijd: het ziet er bijzonder professioneel uit: Goed doordacht, de tijd genomen om e.e.a. uit te werken en netjes af te monteren, kabelgoten, kabelbomen: allemaal netjes verzorgd.
    -Voor mij in ieder geval- bijzonder leerzaam.

    Like

  3. Wat een vakwerk Sef 👍🏻. Zowel electrisch als qua scenery vakwerk. Storingen zal jij weinig hebben.
    Ik was al onder de indruk van je emplacement, maar wat daaronder zit is even zo mooi. Bijna zonde om er een landschap overheen te bouwen 😉.
    Het is ook best lastig voor de mensen met wat minder kennis producten om eenvoudig maar degelijk aansluitmateriaal te kunnen kopen. Misschien een onderwerp voor de Swissdag (of een artikel.)
    Dat tableau is prachtig. Gelukkig heb jij behoed, dat wij er ook nog van kunnen genieten. Het is prachtig voor een goed overzicht van je digitale en analoge verkeer.
    Heel veel succes met de verdere bouw.
    En ik hoop zeker een keer jouw baan “Live” te zien.
    Succes,
    Harry

    Like

  4. Hoe modelspoorbouw en elektronica zo mooi samengaan. Heb het bedieningspaneel van dichtbij mogen zien maar nu eens de plaatjes van de opbouw zelf. Een clubbaan zou hier jaloers op kunnen worden.

    Like

Plaats een reactie