Een typisch gebouw dat men langs geëlektrificeerde spoorlijnen tegenkomt zijn de zogenaamde relais stations .   De gebouwen huisvesten de elektrische schakelkasten voor seinen en andere algemene toebehoren en komen in vele vormen voor. Alhoewel niet direct Zwitsers zal dit best in de grensgebieden met Frankrijk ook wel te vinden zijn en vond het gewoon een leuk gebouw om in mekaar te zetten als aanvulling op de baan.

Het betreft hier een van 2 gebouwen type ” Narbonne “.IMAG1973IMAG1974

Deze set bestaat uit 2  MDF lasercut  basis gebouwen, fijne lasercut hout delen voor de details en lasercut delen voor de inzetstukken voor de ramen en deuren alsmede messing regenpijpen.  De handleiding is enkel weer in de Franse taal.  De bouwtekening is echter zeer duidelijk.

Zodra de muren en dak in elkaar staan moeten deze geplamuurd worden om de naden weg te werken. ik heb hiervoor MDF filler gebruikt dat zeer snel droogt.  Als lijm gebruik ik gewone watervaste sneldrogende houtlijm.

IMAG1975IMAG1976IMAG1978Het plamuur werk maakt of breekt het gebouw.  Dit type gebouwen bestaat vaak uit ruw gemetselde bakstenen die dan  een afwerklaag in cement krijgen.

Naden zie je dus niet ( tenzij hier en daar scheuren in de cement laag )  Door alles te plamuren en dan mooi glad te schuren bereik je hetzelfde effect.   Schuren deed ik met een fijne korrel 600. IMAG1979

Eens alles mooi opgeschuurt  kreeg het geheel een coating met Heki N° 7102 kleur graniet. Deze werd opgebracht met een fijne schuimroller zodat je het effect krijgt van een cementcoating.

IMAG1981

Aansluitend worden de raam en deur inzettingen gemaakt en ingezet. Deze zijn uiterst fijn uitgevoerd en passen perfect in de sponningen. Vastzetten van de deuren deed ik dmv Cristal Clear, de raamsponningen gewoon met beetje houtlijm.  Ook de kabelputten en schoorstenen worden klaargestoomd.

Voor de schoorstenen ook deze plamuren met MDF filler en opschuren.

De dakrand werd zwart gestreken met  Black 1220 van Woodland Scenics.  Om het dak zelf te imiteren heb ik  gebruik gemaakt van zwart schuurpapier korrel 600.

De volgende stap is kleur in het geheel brengen. Hiervoor heb ik alle muren en schoorstenen eerst een dekkende washlaag gegeven met verf ” concrete 1217 ” van Woodland scenics. De cement structuur blijft mooi behouden en de grondlaag in graniet samen met de ” concrete ” wash geeft een mooi effect.  Na 10 tal minuten droging               ( haardroger anders even lenen van de echtgenote ) ben ik dan met Noch Patina Poeders  61115 begonnen om wat meer nuances aan te brengen.  Ik heb hiervoor  mos, cement en roet gebruikt . Het cement geeft een verweerd uiterlijk aan het gebouw.  Roet uiteraard van toepassing op de schoorsteen.   Het is niet nodig deze poeders ( zeer spaarzaam gebruiken en opbrengen aub ! ) te fixeren.  De ruwe cementstructuur maakt dit overbodig.

IMAG1987IMAG1993

De putdeksels van de kabelputten werden op kleur gebracht  met Aged Concrete van Polyscale.

Typisch voor dit soort gebouwen zijn ook de kapotte ruiten.

Ook deze werden nageboost.   ( eerste ruitje naast de deur op onderstaande foto )

De afvoerbuizen zijn uit messing en de zeer fijne buishouders eveneens.

IMAG1992IMAG1988

IMAG2011

IMAG1997

Het zijn leuke kitjes om te bouwen en qua prijs moet je het ook niet laten. Het kitje voor de 2 gebouwen kost een kleine 24 euro . Maar je bent er dan ook wel een paar avonden zoet mee 😉

Onderstaand nog even een kort overzicht van de benodigde spullen die de meesten van jullie ook wel standaard in huis hebben denk ik :IMAG1990

Het geheel even op de baan  gezet ter invulling IMAG2019

IMAG2016

Beide gebouwen worden eerstdaags nog van Grafitti voorzien maar deze is nog onderweg vanuit Duitsland.

Het laatste plaatje geeft alvast een voorproefje van de volgende bijdrage . Een messing stenenvanger ter bescherming van het spoor en de bovenleiding bij tunnels en bruggen.

IMAG2017

Voor geinteresseerden in deze kitjes van Decapod : jJe kan uiteraard rechtstreeks daar bestellen maar soms lopen de verzendkosten snel op voor pakjes vanuit Frankrijk.

Ik plan een bestelling begin Oktober en mocht je interesse hebben laat het me weten dan maak ik er een groepsbestelling van en kunnen kosten gedeeld worden. Uitlevering op de ontmoetingsdag in November .

Ik stuur hiervoor eerstdaags nog een aparte groepsmailing.

Peter.

Ps:   recent de nog ontbrekende ” finishing touch ” binnen gekregen.   Gebouwen zijn nu ook voorzien  van Grafitti en andere opschriften.

Ook de weegbrug is voorzien van de correcte beschrifting

Modellen zullen ook op de Swiss dag van 11 november getoond worden.

IMAG2033

 

6 gedachten over “Bouw van een relais schakelstation

  1. Peter,

    Zeer geslaagd! Vooral de gepleisterde muren vind ik zeer realistisch.
    Weet je zeker dat er roetsporen bij de schoorsteen moeten? De verwarming van dit soort gebouwtjes zal eerder gas of elektrisch zijn, en dat geeft geen roet. Is de schoorsteen niet meer voor ventilatie?

    Groet, Arjan

    Like

  2. Schitterend gebouwd trafohuis. Dergelijke attributen maken de baan nog realistischer. Vooral de muren zijn erg natuurgetrouw. De weathering maakt het helemaal àf 👍🏻.
    Je bouwbeschrijving is mooi. Je Noch weatheringset zal ik eens aanschaffen 😉. Ik doe alles met de airbrush en Vallejo verf.

    Like

Plaats een reactie